Predavanje o Ivanu Perkovcu, upravo na njegov rođendan 23. svibnja, održala je u prostorijama Ogranka voditeljica Književnog odjela Ljubica Šego. Govorila je o njegovom kratkom, ali bogatom i zanimljivom životu, naglasivši kako je upravo Perkovac svojim djelima otvorio vrata realizma u hrvatskoj književnosti. Prisjećajući se mnogih djela i zasluga Ivana Perkovca, spomenula je i njegov angažman kao tajnika Matice Ilirske (1851.-1853.), te činjenicu da je bio jedan od osnivača Vienca, a pokrenuo je i niz novinskih izdanja od kojih posebno valja istaknuti Pozor (Obzor). Također je bio urednik časopisa Matice hrvatske Neven. Iako je umro mlad (rođen u Harmici pored Brdovca 23. svibnja, umro u Samoboru 16. travnja), svojim je radom i djelovanjem ostavio bogato kulturno nasljeđe naraštajima iza sebe. Stoga se svake godine pored njegovoga groba obilježava spomen na njegov život i djelo. Glavna, odnosno najduža samoborska ulica (samoborska Ilica) nosi ime  Ivana Perkovca.
 

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Napomena: Zbog epidemiološke situacije uzrokovane COVID-om 19 te organizacijskih i vremenskih prilika moguće su promjene u provođenju aktivnosti. Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

Siječanj 2021. 

Najave uskoro...

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.