mhsam logoOd 1990. Ogranak Matice hrvatske u Samoboru djeluje u svom obnovljenom izdanju, okuplja članove – umjetnike i građane, koji dugi niz godina obogaćuju kulturni život Grada Samobora i šire društvene zajednice. Ogranak Matice hrvatske u Samoboru djeluje kroz šest odjela: Književni, Glazbeni, Likovni, Povijesni, Prirodoslovni i Odjel za kazalište i film.
U 2021. godini Ogranak Matice hrvatske u Samoboru obilježio je 50. godišnjicu svoga djelovanja (Osnivačka skupština održana je u svibnju 1971. godine u Narodnom sveučilištu u Samoboru).

Najznačajnija godišnja događanja od ponovnog osnutka Ogranka su:

sv mihal3Susret samoborskih pjesnika „Pri Svetem Mihalu" – održava se od 1992. godine, svake godine tiska se prigodna zbirka pjesničkih radova. U rujnu 2016. godine Ogranak je obilježio 25 obljetnicu Susreta samoborskih pjesnika "Pri svetem Mihalu", a u rujnu 2021. godine svoju 30. obljetnicu.

Samoborski Haiku susreti „Darko Plažanin" – također ima dugogodišnju tradiciju okupljanja pjesnika orjentiranih pisanju haiku stihova (od 1992.g.) , a događanje se održava u svjetskim razmjerima (sudjeluju pjesnici i umjetnici ne samo iz Hrvatske, već iz cijeloga svijeta). U travnju 2017. obilježena je 25 obljetnica samoborskih haiku susreta, a u 2023. godini bit će obilježena 30. obljetnica susreta (napomena: Susreti nisu održani 2020. godine zbog pandemije). Uz događaj se tiska prigodan zbornik radova pjesnika, sudionika susreta.

Pozivnica 2.likovna kolonijaLikovne kolonije – održavaju se nekoliko puta godišnje, sudjeluju umjetnici članovi Likovnog odjela Ogranka i gosti. Tradicionalna likovna kolonija održava se na Žumberku ( od 1998.g.), u suradnji sa žumberačkim biskupskim vikarom Milom Vranešićem. Nešto mlađa likovna kolonija održava se u Starigradu Paklenici, uz potporu članice Ogranka, gđe Vesne Surme. Također se, u suadnji sa Zakladom Prica, povremeno organiziraju likovne kolonije u Taru. Izložbe radova umjetnika s likovnih kolonija tradicionalno se, u suradnji s drugim kulturnim institucijama Grada i suradnicima postavljaju tijekom kalendarske godine u Samoboru.

Majuš 1U suradnji s drugim institucijama i udrugama Ogranak MH Samobor obnavlja i uprizoruje narodne običaje, vezane uz pojedina godišnja doba i blagdane – Majuš, Bakuš Slavagorski, Martinje, Advent u Samoboru...
Samoborske pjesničke večeri – održavaju se jednom mjesečno, okupljaju članove Književnog odjela Ogranka i njihove goste, koji čitanjem svojih pjesama međusobno uživaju u pjesničkom izričaju i zajedničkom druženju. Susreti su često popraćeni i glazbenim ugođajem. 
 
OMH SAMOBOR SMOTRA SAMOBORSKIH STUDENATA GLAZBESmotra samoborskih studenata glazbe – program se odvija od 2014. godine.
Smotra je zamišljena kao kulturna manifestacija koja pruža priliku svim samoborskim studentima glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu da nastupe pred domaćom publikom s jednom reprezentativnom točkom. Smotra, uz studente izvođačkih usmjerenja, uključuje i studente glazbe drugih usmjerenja (muzikolozi, kompozitori, glazbeni pedagozi itd.), te profesore i suradnike visokih škola za glazbu i izvedbene umjetnosti koje pohađaju samoborski studenti. Od 2016.godine Smotra se, umjesto u prosincu, odvija u mjesecu ožujku ili travnju u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Samoboru, u Galeriji Prica. U 2020. godini Smotra nije održana zbog pandemije te se obilježavanje 10. obljetnice očekuje u 2024. godini. 

Od 1991. Ogranak MH Samobor u suradnji s Ogrankom MH Zaprešić organizira obilježavanje godišnjice rođenja Ivana Perkovca, prvog hrvatskog profesionalnog novinara, publicista, prosvjetitelja, književnika i političara, čije ime nosi glavna samoborska ulica. U programu sudjeluju osnovne škole s područja Samobora, Šenkovca, Zaprešića i Brdovca. 2015. godine obilježena je 25. godišnjica obilježavanja sjećanja na Ivana Perkovca, a 2020. godine 30. obljetnica.
 
kviz 2015. pozivnicaKviz „Koliko poznajem prošlost svoga grada?“ – u organizaciji Povijesnog odjela Ogranka MH Samobor i suradnji s osnovnim školama s područja Samobora i okolice, kviz je namijenjen učenicima četvrtih razreda osnovnih škola u cilju upoznavanja s poviješću Samobora učenjem kroz igru. Izvodi se od 2014. godine.
 
Kviz "Lektira" za učenike šestih razreda osnovnih škola, Ogranak MH Samobor izvodi od 2016. godine u suradnji s osnovnim školama s područja Samobora i Zagrebačke županije. Cilj je potaknuti djecu na redovito čitanje, na čitanje lektire, na učenje kroz igru te razvijanje socijalizacije i natjecateljskog duha sudionika kviza.
 
Ogranak Matice hrvatske u Samoboru tijekom proteklih nekoliko godina izrastao je u najvećeg neprofesionalnog izdavača na području Zagrebačke županije s 10-15 knjižnih izdanja godišnje. Izdavački program obuhvaća tiskanje djela prihvaćenih od strane posebnog Odbora za izdavaštvo, a potvrđuje središnjica Matice hrvatske. Tiskaju se prozna i pjesnička djela domaćih autora, kao i stručna i znanstvena literatura vezana za samoborsko područje.
Ogranak MH Samobor također uspješno surađuje s drugim ograncima s područja Zagrebačke, ali i drugih županija, te s drugim kulturnim institucijama s područja Grada
(Gradska knjižnica, Pučko otvoreno učilište Samobor, Bratovština sv. Vinka Slavagora, Udruga Samoborska vinska cesta, udruga Etno fletno i dr..).

U 2024. godini Ogranak Matice hrvatske u Samoboru broji preko stotinu članova, od kojih je aktivnih preko šezdeset.

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Svibanj  
 
22. 5. 2024. u 11 sati; Gradsko groblje Samobor; 34. susreti na Perkovčevom grobu
 
 
Lipanj 
 
7. 6. 2024. u 18 sati, Galerija Prica u Samoboru; Gost(i)ona kod Vraza 
 
13. 6. 2024. u 19 sati; kafić Fulir u Samoboru; Samoborske pjesničke večeri
 
15. 6. 2024., Stojdraga, Žumberak, 26. žumberačka likovna kolonija (polazak u 9 sati iza prostorija Ogranka MH Samobor)
 
 
 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.