Stari običaj koji se njegovao do 50-ih godina 20. stoljeća obnovljen je zahvaljujući Ogranku Matice hrvatske u Samoboru 2007. godine. Prema izvoru -  knjizi Milana Langa - Samobor narodni život i običaji, svakoga se proljeća uoči mjeseca svibnja pored zdenaca postavljalo mlado bukovo drvo, kojega su djevojke kitile raznobojnim trakama. Novac za trake davali su svi, osim onih koji bi donijeli drvce. Po završeku "kinčenja" pila bi se voda iz zdenca i pjevale Marijanske pjesme. Ovim običajem slavio se dolazak proljeća i lijepoga vremena. I ove su godine članovi Ogranka MH Samobor, zajedno s članicama i članovima udruge Etno Fletno kićenjem majuša, čitanjem pjesama o majušu i pjevanjem Marijanskih pjesama zajednički oživjeli gotovo zaboravljenu tradiciju samoborskog kraja. Posjetitelji i usputni prolaznici mogli su uživati u pogledu na okićeni majuš, prekrasne samoborske nošnje, u pjesmi i ukusnim domaćim kolačima koje su pripremile članice udruge Etno Fletno. 

Majus 1

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Napomena: Zbog epidemiološke situacije uzrokovane COVID-om 19 te organizacijskih i vremenskih prilika moguće su promjene u provođenju aktivnosti. Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

Siječanj 2021. 

Najave uskoro...

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.