22. svibnja 2024. održano je tradicionalno okupljanje u povodu godišnjice rođenja Ivana Perkovca, hrvatskoga novinara, književnika, prosvjetitelja, tajnika Matice hrvatske, saborskoga zastupnika i jednog od utemeljitelja časopisa Vienac te pokretača novinaskog izdanja Pozor.

Na Susretima su sudjelovali učenici Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca, učenici Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora čija je škola u Perkovčevoj ulici te predstavnici ogranaka Matice hrvatske Zaprešić i Samobor kao i predstavnici Grada Samobora.


Učenici su uz recitacije i glazbene točke zapalili svijeće, a uzvanici položili vijence na grob hrvatskoga velikana. Program je vodila potpredsjednica ogranka Matice hrvatske u Samoboru i voditeljica Povijesnoga odjela Sandra Sinković koja je uvodno govorila o važnosti djelovanja Ivana Perkovca, ali i samoborskih susreta:
Čuvamo i održavamo sjećanje na velikog hrvatskog domoljuba, novinara, književnika, tajnika Matice i saborskog zastupnika, velikog čovjeka od kojeg svatko od nas može puno naučiti“, naglasivši da je od velike važnosti da na Susretima sudjeluju učenici i mladi naraštaji.

Okupljene je pozdravio i tajnik ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću Božidar Novak te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zrinka Breglec naglasivši kako sjećanjem na Perkovca njegujemo sjećanje na jedan segment hrvatske povijesti koji je izuzetno važan i bez kojega bi nam današnji suvremeni pojmovi slobode i demokracije bili nezamislivi. Zahvalila je okupljenima što nastavljaju promicati ideje koje je promicao Ivan Perkovac, prije svega ideju humanizma. Ravnateljica OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca, Vesna Javor, istaknula je važnost promicanja ideja za koje je Perkovac živio, među kojima je posebno naglasila njegov interes za socijalna i društvena pitanja te posebno njegov angažman u obrazovanju gdje se zalagao za poboljšanje stanja u hrvatskim školama uz posebnu važnost učiteljskog poziva.

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Lipanj  
 
13. 6. 2024. u 18 sati; kafić Fulir u Samoboru; Samoborske pjesničke večeri
 
15. 6. 2024., Stojdraga, Žumberak, 26. žumberačka likovna kolonija (polazak u 9 sati iza prostorija Ogranka MH Samobor)
 
 
 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.