U prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Samoboru održan je 14. svibnja 2024. Kviz Lektira za učenike 6-ih razreda osnovnih škola s područja Samobora i Zagrebačke županije.

IMG 8687

 

Kviz Lektira održava se od 2016. godine, a ove je, 2024. godine, održan povodom 150-te godišnjice rođenja hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić i 108 godina od tiskanja prvoga izdanja Priče iz davnine (Matica hrvatska, Zagreb 1916.) U Kvizu je sudjelovalo petnaest učenika, u pet skupina po troje učenika.

Iz OŠ Sveta Nedjelja sudjelovala je skupina Cvjetići: Helena Ložnjak, Dorja Martinec i Renata Josić, uz pratnju učiteljica Diane Blažić i Mirjane Komočar Ljubić. Iz OŠ Milana Langa iz Bregane natjecali su se Andrej Matjijaščić, Antonija Obraz i Lana Jurišić u skupini  Legen, uz pranju školske knjižničarke Ivančice Otmačić. Iz OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem sudjelovali su Sara Ložnjak, Matea Tepšić i Filip Razum uz pranju školske knjižničarke Ivane Planinšek, naziv skupine Tintilinići. Iz OŠ Bogumila Tonija sudjelovala je skupina Ribari: Klara Hršak, Noa Kleščić i Andro Sušac uz pranju učiteljice Vlatke Bišćan i školske knjižničarke Sandre Rimac. Iz OŠ Samobor natjecali su se Lidija Vrdoljak, Marina Pahoki i Hana Vrbančić uz pratnju školskog knjižničara Gorana Šobote, a skupina se zvala Samoborke iz davnine.

U ime Grada Samobora kvizaše je došla podržati Zrinka Breglec, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Samobora, koja je učenicima približila lik i djelo Ivane Brlić Mažuranić, njezinu skromnost i nastojanje za očuvanjem hrvatskoga književnoga jezika i poručila da i dalje nastave čitati jer je čitanje vječno blago koje ostaje u čovjeku. U ime Ogranka Matice hrvatske u Samoboru učenike i učitelje pozdravila je tajnica Ogranka Lada Lokmer, a Kviz je vodila Sandra Sinković, potpredsjednica i voditeljica Povijesnoga odjela Ogranka MH Samobor.

Pobijedila je skupina Samoborke iz davnine iz OŠ Samobor: Lidija Vrdoljak, Marina Pahoki i Hana Vrbančić koje je za Kviz pripremao Goran Šobota. Nagrade i pohvalnice svim su učenicima uručile Zrinka Breglec i Sandra Sinković te je druženje nastavljeno uz domjenak. Vjerujemo da će ovaj događaj, obilježavanje rođendana i tiskanja prvoga izdanja knjige Priče iz davnine te boravak u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Samoboru učenicima ostati u trajnom i lijepom sjećanju.

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Svibanj  
 
22. 5. 2024. u 11 sati; Gradsko groblje Samobor; 34. susreti na Perkovčevom grobu
 
 
Lipanj 
 
7. 6. 2024. u 18 sati, Galerija Prica u Samoboru; Gost(i)ona kod Vraza 
 
13. 6. 2024. u 19 sati; kafić Fulir u Samoboru; Samoborske pjesničke večeri
 
15. 6. 2024., Stojdraga, Žumberak, 26. žumberačka likovna kolonija (polazak u 9 sati iza prostorija Ogranka MH Samobor)
 
 
 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.