Ivanka Brekalo, dugogodišnja članica Ogranka Matice hrvatske u Samoboru,svojevremeno dugogodišnja potpredsjednica Ogranka MH Samobor i voditeljica Povijesnoga odjela Ogranka, vrsna poznavateljica povijesne i kulturne baštine grada Samobora, tragično je preminula 19. rujna 2023. godine u Samoboru. U svome dugogodišnjem stvaranju

i radu u Samoborskom muzeju mnogim je generacijama usadila ljubav prema kulturi i nadasve, povijesti, koju je zdušno proučavala. Voljela je pisati o Samoboru, samoborskim običajima, znamentim i običnim ljudima te se tako i sama svojim djelima (Skrovitim Samoborom, Iz starih rukopisa) te mnogim zajedničkim uradcima s drugim autorima, utkala u povijest Samobora. Uvijek spremna poučiti, ispričati starinske običaje, podsjetiti na prošle događaje, napisati i sačuvati (zauvijek) djeliće života običnoga puka… Gospođa Ivanka Brekalo bila je bogata znanjem, „hodajuća enciklopedija“ kako su je neki u šali znali nazivati, no u isto je vrijeme bila skromna i samozatajna.

Voljela je svoj Samobor i Samoborce i Samobor će zauvijek voljeti i pamtiti ovu plemenitu, vrijednu i povijesnu ženu. Neka joj je pokoj vječni.

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Svibanj  
 
22. 5. 2024. u 11 sati; Gradsko groblje Samobor; 34. susreti na Perkovčevom grobu
 
 
Lipanj 
 
7. 6. 2024. u 18 sati, Galerija Prica u Samoboru; Gost(i)ona kod Vraza 
 
13. 6. 2024. u 19 sati; kafić Fulir u Samoboru; Samoborske pjesničke večeri
 
15. 6. 2024., Stojdraga, Žumberak, 26. žumberačka likovna kolonija (polazak u 9 sati iza prostorija Ogranka MH Samobor)
 
 
 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.