Večer ljubavne poezije Gost(i)ona kod Vraza, na kojoj su nastupili članovi Ogranka MH Samobor i njihovi gosti iz raznih dijelova Lijepe naše (Zagreb, Zaprešić, Trogir, Vranjic, Split, Varaždin) te iz Republike Slovenije, održana je u petak 16. lipnja 2023. godine u Galeriji Prica u Samoboru.

Gostiona kod Vraza 2023 28

Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica, pod čijim se okriljem održava spomenuta večer u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru, nastao je zahvaljujući ideji pokojnog pjesnika Josipa Jože Prudeusa i tadašnjih njegovih suradnika. Prudeus se vodio mišlju kako bi bilo divno da i Samobor – po uzoru na Veneciju – sačuva (jer temeljem povijesnih činjenica ima što i čuvati) svoju ljubavnu priču o samoborskom Romeu i Juliji – Stanku Vrazu i Julijani Cantilly. Festival se odvija od 2015. godine, već 34. put, a okuplja pjesnike iz Samobora te drugih dijelova Hrvatske, Slovenije pa i šire.
Uvodno je pročitana pobjednička činkvina (petostih) Ivone Brkić, učenice 2. b razreda Srednje strukovne škole iz Samobora koju je učenica napisala sudjelujući na druženju triju samoborskih srednjih škola, koje su u organizaciji POU Samobor i srednjoškolske knjižnice Samobor vodile školske knjižničarke Nevenka Fresl i Irena Šepl.
Svojim se pjesmama predstavilo tridesetak pjesnika, koji su svojim ljubavnim stihovima sve okupljene podsjetili da u ljubavi i za ljubav vrijedi živjeti, a život je blagoslovljen u svakom ljudskom susretu i druženju. Stihove su čitali: Nada Schreiber Zvonar, Nada Bošković, Koviljka Vlahović Telišman, Anica Šćulac, Agata Obed Šorša, Vida Dvoršek, Zvonimir Friganović, Ljiljana Cvetković, Nevenka Miklenić, Mijo Antunović, Zvonko Jurčević, Ljubica Šego, Nuša Tičar, Vlasta Mažuranić, Vanda Bartulica, Snježana Mihajlović, Snježana Zakanj Radovanić. Ljubica Dobranić, Vinko Bubić, Katarina Pahljina, Fanika Šujster, Mica Štrbac, Jovo Mraović, Ivna Grgić, Ana Piršljin, Jelena Stanojčić, Konrad Puškarić, Đurđica Runtas, Miroslav Tičar, Zoran Perović, Vlatka Bošnjak i Lada Lokmer.
Stanka Vraza utjelovio je Miroslav Tičar, pjesnik iz Republike Slovenije, a Julijanu Cantilly, njegovu Ljubicu, Đurđica Runtas iz Samobora.
U glazbenom dijelu programa nastupili su Filip Dražina i Marin Rimac. Večer su vodile Vlatka Bošnjak i Lada Lokmer.

 

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Svibanj  
 
22. 5. 2024. u 11 sati; Gradsko groblje Samobor; 34. susreti na Perkovčevom grobu
 
 
Lipanj 
 
7. 6. 2024. u 18 sati, Galerija Prica u Samoboru; Gost(i)ona kod Vraza 
 
13. 6. 2024. u 19 sati; kafić Fulir u Samoboru; Samoborske pjesničke večeri
 
15. 6. 2024., Stojdraga, Žumberak, 26. žumberačka likovna kolonija (polazak u 9 sati iza prostorija Ogranka MH Samobor)
 
 
 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.