Udruga Ritam misli iz Varaždina pod vodstvom Ljubice Ribić i Milana Novaka po drugi put obilježila je Slovenski dan kulture u sklopu poetsko glazbenog programa "Kava s pjesnikom".

FB_IMG_1644700922639_1.jpg

Ovaj hvale vrijedan projekt pokrenuli su 2021. u doba izolacije i otuđenosti kada su stihove Franca Prešerna govorili Varaždinci, pjesnici i ljubitelji poezije u ulici Franca Prešerna. Ove godine 5. veljače 2022., na bedemima Staroga grada s pogledom na Vrazovu ulicu, održan je drugi po redu program "Na kavu s Vrazom".

U programu su sudjelovali: Tamara Plankar, savjetnica Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu te pjesnici iz Slovenije, Varaždina i Radešića.
Slovenski pjesnik Miroslav Tičar i samoborska pjesnikinja Đurđica Runtas koji utjelovljuju Stanka Vraza i Vrazovu Ljubicu već dugi niz godina na festivalu ljubavne poezije "Vrazova Ljubica" u Samoboru, s radošću su se u istoj ulozi odazvali gostovati i u Varaždinu. Organizatorima projekta uručili su dvije vrijedne knjige "Odjeci Đulabija " i "Zbornik o Stanku Vrazu", a sve prisutne ukratko upoznali s pričom o Vrazu i njegovoj vječnoj ljubavi Julijani Cantilly te ih pozvali da posjete Samobor i uživaju u ljepoti poezije i grada koji će po 33. put oživjeti uspomenu na jednu ljubav koja stihovima diše već skoro dva stoljeća.

Napisala: Đurđica Runtas

 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Srpanj
15. 7. 2022. u 20 sati; otvorenje izložbe s 2. likovne kolonije u Taru; predvorje T. D. Komunalac Samobor, ul. 151. samoborske brigade HV 2
 
Kolovoz
XVIII. večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta i Ogranka MH Samobor); Samobor
 

Samoborske pjesničke večeri

 

Rujan

XVII. Bakuš slavagorski (u organizaciji udruge Bratovština sv. Vinka Slavagora i Ogranka MH Samobor); Slavagora

 

Izložba radova s 24. žumberačke likovne kolonije (u organizaciji Žumberačkog vikarijata, Gradske knjižnice Samobor i Ogranka MH Samboro); Gradska knjižnica Samobor

 

29. 9. 2022.; 31. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu; crkva sv. Mihalja u Samoboru

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Listopad 

Kviz "Koliko poznajem prošlost svoga grada?"; Gradska knjižnica Samobor, Odjel za djecu i mlade

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Svi Sveti; Gradsko groblje Samobor (obilazak posljednjih počivališta znamenitih građana Samobora)

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.