U četvrtak 14. listopada 2021., nakon posljednjeg ispraćaja na Samoborskom groblju i sv. mise Zadušnice, u Galeriji Prica u Samoboru održana je komemoracija za pokojnu Anu Mariju Ranku Novosel, počasnu predsjednicu Ogranka Matice hrvatske u Samoboru.

Komemoracija Ranka Novosel 3   Komemoracija Ranka Novosel 2  Komemoracija Ranka Novosel 11

U organizaciji Ogranka MH Samobor, Gradske knjižnice Samobor i Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru, pokojnice su se s ljubavlju i zahvalnošću na svemu što je dala gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji i Republici Hrvatskoj, s ponosom prisjetili: Gordan Črpić, predsjednik Ogranka MH Samobor, Mirjana Dimnjaković, ravnateljica Gradske knjižnice Samobor, Marica Jelenić, u ime (negdašnjeg) Samoborskog učiteljskog društva, Zoran Perović, voditelj samoborskih susreta Pri svetem Mihalu i Snježana Zakanj Radovanić, voditeljca Likovnoga odjela Ogranka MH Samobor. Rankine stihove čitale su Vanda Bartulica i Vlasta Mažuranić, članice Ogranka MH Samobor.

U ime Zagrebačke županije pismo sućuti i zahvale uputila je Jadranka Dujić Frlan, ovlaštena za obavljanje poslova pročlenika Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo, obrativši se riječima: „U ime Odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Zagrebačke županije i u svoje osobno ime, izražavam iskrenu sućut u povodu smrti počasne predsjednice i dugogodišnje predsjednice Ogranka Matice hrvatske Samobor, gđe Ranke Novosel.

Gđa Ranka Novosel dala je ogroman doprinos u području kulture grada Samobora, ali i puno, puno šire. Brojne su aktivnosti u kojima je sudjelovala, svojom osobnošću doprinijela je izgradnji kulturnog identiteta grada u kojem je živjela i koji je tako neizmjerno voljela.

Brižno je nastojala očuvati kajkavsko narječje ovog kraja u svojim tekstovima i pjesmama, u kojima je oslikavala život ovdašnjih ljudi, te je na taj način uspjela sačuvati za budućnost crtice iz svakodnevnog života, stvorivši tako svjedočanstvo jednog vremena u trajanju ovoga grada.

Na tome joj neizmjerno hvala. Ono po čemu ćemo je zasigurno pamtiti njen je zvonki smijeh i vedrina kojom je zračila i koju je prenosila. Neka joj je vječna slava.“

Ana Marija Ranka Novosel odgojila je mnogobrojne generacije učenika, aktivno sudjelovala u kulturnom i javnom životu grada Samobora, sudjelovala je u osnivanju ili obnavljanju mnogih kulturnih udruga, bila je važan kotačić u organizaciji Samoborskog fašnika te je svojim zbirkama pjesama (8) i proze (8) značajno obogatila književni fundus uže i šire sredine u kojoj je živjela i djelovala.

Članovi Ogranka Matice hrvatske u Samoboru s ponosom i zahvalnošću pronosit će sjećanje na iznimnu i značajnu osobnost, lik i djelo pokojne Ane Marije Ranke Novosel.

Komemoracija u njezinu čast završila je Schubertovom Ave Mariom koju je na violini odsvirao Ivan Mužanić, voditelj Glazbenog odjela Ogranka MH Samobor.

Cijelu komemoraciju možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/94dKjJ-xlxM

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Srpanj
15. 7. 2022. u 20 sati; otvorenje izložbe s 2. likovne kolonije u Taru; predvorje T. D. Komunalac Samobor, ul. 151. samoborske brigade HV 2
 
Kolovoz
XVIII. večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta i Ogranka MH Samobor); Samobor
 

Samoborske pjesničke večeri

 

Rujan

XVII. Bakuš slavagorski (u organizaciji udruge Bratovština sv. Vinka Slavagora i Ogranka MH Samobor); Slavagora

 

Izložba radova s 24. žumberačke likovne kolonije (u organizaciji Žumberačkog vikarijata, Gradske knjižnice Samobor i Ogranka MH Samboro); Gradska knjižnica Samobor

 

29. 9. 2022.; 31. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu; crkva sv. Mihalja u Samoboru

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Listopad 

Kviz "Koliko poznajem prošlost svoga grada?"; Gradska knjižnica Samobor, Odjel za djecu i mlade

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Svi Sveti; Gradsko groblje Samobor (obilazak posljednjih počivališta znamenitih građana Samobora)

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.