Ana Marija (Ranka) Novosel (Zagreb, 9. 6. 1930. Zagreb – Zagreb, 11. 10. 2021.)

 

Ranka Novosel foto 6      Ranka Novosel foto 2
Prvi susreti sa školom… ispred školskog prozora, od Zagorja preko Slavonskog Broda do Samobora…cijeli život posvetila je učenicima radeći kao učiteljica. U mnogima je ostavila duboki trag, a dugogodišnjim radom, trudom i ljubavlju te svojim književnim djelima, obogatila je kulturu našega Samobora i Hrvatske.Pisala je i stvarala, žarkim srcem sudjelovala u kulturnom životu zajednice. 1971. godine kao zaljubljenica u “kaj” organizirala je Smotru kajkavskog pjesništva, sudjelovala je u osnivanju TD Ferdo Livadić, u obnavljanju PD Jeka. Sudjelovala je i u osnivanju Hrvatskog učiteljskog društva u Samoboru (1992.). U životu Samobora Ana Ranka Novosel bila je prisutna šezdesetak godina, a svojim je djelovanjem u prosvjeti i kulturi ostavila neizbrisiv trag. Za svoj je rad primila niz najviših gradskih i državnih priznanja, od kojih valja posebno istaknuti Nagradu za životno djelo Grada Samobora i Odlikovanje Danice hrvatske s likom Antuna Radića.

Utemeljiteljica je književnih susreta samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu (1992.) te mnogih drugih kulturnih programa i aktivnosti koje se provode pod okriljem Ogranka MH Samobor. Godinama je utjelovljavala lik Srake na Samoborskom fašniku, oduševljavajući svojim smislom za humor. Svoj je gotovo cijeli život posvetila promicanju kulture u užoj i široj zajednici. Od lipnja 1991. do veljače 2010. godine obnašala je dužnost predsjednice Ogranka MH Samobor, a u ožujku 2014. dodijeljena joj je titula počasne predsjednice Ogranka MH Samobor. Uvijek spremna čuti, razumijeti, pomoći i ohrabriti - mnoge je svoje učenike uvela u čarobni svijet pjesništva i književnosti.
Draga Ranka, kako smo Vas svi od milja zvali, hvala Vam za svo dobro koje ste dijelili s nama, dajući se predano za ljepotu zajedništva, ljepotu pjesništva, ljepotu stvaralaštva. Neka Vam je pokoj vječni i lahka hrvatska zemljica!

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Srpanj
15. 7. 2022. u 20 sati; otvorenje izložbe s 2. likovne kolonije u Taru; predvorje T. D. Komunalac Samobor, ul. 151. samoborske brigade HV 2
 
Kolovoz
XVIII. večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta i Ogranka MH Samobor); Samobor
 

Samoborske pjesničke večeri

 

Rujan

XVII. Bakuš slavagorski (u organizaciji udruge Bratovština sv. Vinka Slavagora i Ogranka MH Samobor); Slavagora

 

Izložba radova s 24. žumberačke likovne kolonije (u organizaciji Žumberačkog vikarijata, Gradske knjižnice Samobor i Ogranka MH Samboro); Gradska knjižnica Samobor

 

29. 9. 2022.; 31. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu; crkva sv. Mihalja u Samoboru

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Listopad 

Kviz "Koliko poznajem prošlost svoga grada?"; Gradska knjižnica Samobor, Odjel za djecu i mlade

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Svi Sveti; Gradsko groblje Samobor (obilazak posljednjih počivališta znamenitih građana Samobora)

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.