U velikoj dvorani Centra za mlade Bunker u Samoboru održani su 30. jubilarni Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu.

30. susreti Pri svetem Mihalu 1


Susreti se prigodno održavaju u crkvici sv. Mihalja u Samoboru, no ove su godine, zbog epidemioloških mjera, Susreti održani na spomenutoj lokaciji.
S obzirom na visoki jubilej, program je održan tijekom tri dana: 27.rujna 2021. uživo je na Radio Samoboru emitirana prigodna emisija u kojoj je voditelj Susreta Zoran Perović zajedno s članovima Ogranka najavio Susrete, podsjetivši kako je manifestacija od velikog kulturnog i književnog značaja za grad Samobor i njegove žitelje. U utorak 28. rujna 2021. u Gradskoj knjižnici Samobor prestavljena je knjiga Carolina Samoborska, životne staze jedne dobrotvorke (priča o Dragici Vrbenski, o životu hrvatskog iseljeništva, povijesti Samobora i susretima s poznatim osobama), autorice Marije Hrvoj, tiskane u nakladi Ogranka, a knjigu su predstavili Zlata Bujan Kovačević, urednica izdanja Đurđa Vuković i Zoran Perović. Djelo je lektorirao Žarko Anić-Antić, a naslovnicu uredio akademski slikar Branimir Dorotić.

U srijedu 29. rujna 2021. položen je vijenac na rodnoj kući Dragice Vrbenski u samoborskom Gornjem kraju te je potom u Centru za mlade Bunker održana središnja manifestacija 30. susreta samoborskih pjenika Pri svetem Mihalu na kojima su sudjelovali pjesnici Ogranka MH Samobor čitajući svoje stihove tiskane i u prigodnom Zborniku. U glazbenom dijelu programa nastupio je VA Samoborke.
Voditelj Susreta Zoran Perović tom je prigodom podsjetio na veliki doprinos pokojnog Željka Bradića, dugogodišnjeg voditelja VA Samoborke, naglasivši kako je Željko Bradić uglazbio brojne stihove nastale na Susretima te je nasljedno ostvarena i suradnja na izradi pjesmarice „Pjesmarica samoborskih autora“ objavljene u izdanju Ogranka MH Samobor.

Predsjednik Ogranka Gordan Črpić uručio je posebna priznanja pjesnicima koji na Susretima sudjeluju punih trideset godina: Vandi Bartulici, Zlati Bujan-Kovačević, Ivanu Dujmoviću, Marijani Jaić, Vlasti Mažuranić, Ranki Novosel i Ljubici Šego. Zahvalnice su primili i Ivona Bošnjak, autorica likovnih priloga u ovogodišnjem tiskanom izdanju Zbornika, glazbeni izvođači, Gradska knjižnica Samobor i POU Samobor.
Dobitnicima ovogodišnjih nagrada „Dragica Vrbenski“ za najbolju pjesmu na standardnom jeziku i za najbolju pjesmu na dijalektu: Snježani Zakanj Radovanić za pjesmu “Zrno pijeska” i Zoranu Peroviću za pjesmu „Idu ženske z bistričkeg proštenja“ nagrade i pohvalnice uručila je Marica Jelenić.

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Srpanj
15. 7. 2022. u 20 sati; otvorenje izložbe s 2. likovne kolonije u Taru; predvorje T. D. Komunalac Samobor, ul. 151. samoborske brigade HV 2
 
Kolovoz
XVIII. večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta i Ogranka MH Samobor); Samobor
 

Samoborske pjesničke večeri

 

Rujan

XVII. Bakuš slavagorski (u organizaciji udruge Bratovština sv. Vinka Slavagora i Ogranka MH Samobor); Slavagora

 

Izložba radova s 24. žumberačke likovne kolonije (u organizaciji Žumberačkog vikarijata, Gradske knjižnice Samobor i Ogranka MH Samboro); Gradska knjižnica Samobor

 

29. 9. 2022.; 31. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu; crkva sv. Mihalja u Samoboru

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Listopad 

Kviz "Koliko poznajem prošlost svoga grada?"; Gradska knjižnica Samobor, Odjel za djecu i mlade

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Svi Sveti; Gradsko groblje Samobor (obilazak posljednjih počivališta znamenitih građana Samobora)

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.