IN MEMORIAM
Krešimir Herceg, Samobor 7. srpnja 1935. – Zagreb, 8. listopada 2020.
 
Krešimir Herceg, rođeni Samoborac preminuo je 8. listopada 2020. u 86. godini u Zagrebu.
Osnovnu školu završio je u Samoboru, a srednju ekonomsku i studij ekonomije u Zagrebu. Govorio je  talijanski i engleski jezik.
Početkom studija seli u Zagreb
gdje se zapošljava u baru „Gril Room“ svirajući harmoniku te tako započinje svoj glazbeni staž kao profesionalni glazbenik. Osim bavljenja glazbom, radio je i u struci – bavio se vanjskom trgovinom. 1995. godine osnovao je tvrtku „Oktava“ koja se bavila pribavljanjem glazbene opreme.
Skladao je ponajprije instrumentalnu glazbu za programske potrebe Big Band orkestra HRT-a, a kasnije sklada za vokalne izvođače. Njegove su skladbe pjevali Višnja Korbar, Ana Štefok, Zdenka Kovačiček, Biserka Spevec, Božidar „Kerber“ Mati, Toni Leskovar, Alaga Gagić i drugi. Sudjelovao je na mnogim festivalima. Od 42 naslova 38 ih je imalo praizvedbe na festivalima u Krapini (19 popevki objavio je na CD albumu „Navek bi te ja kušuval“ u izdanju Croatia Recordsa), a zaredale su se i nagrade i priznanja: prva nagrada publike, dvije nagrade Stručnog ocjenjivačkog suda, dvije tamburice „Večernjeg lista“ te kristalna vaza festivala „Zlatne žice Slavonije“ za najizvođeniju popevku. U svojim prilozima  „Vapaj za kaj“  često je govorio o zapostavljanju i polaganom nestanku kajkavskoga govora.
Značajno je spomenuti i njegov „Jazz opus“ -  surađivao je s pok. Damirom Dičićem i Digital Soldiers Orchestra koji su izveli naslove na CD albumu „Moonglow Serenade“. Istoimeni album nagrađen je kultnom nagradom „Miroslav Sedak Benčić“ za doprinos hrvatskom jazzu. Valja spomenuti i značajan  CD album „Suita Croatica“. Vrlo uspješno surađuje s orkestrom Hrvatske glazbene mladeži (HGM JAZZ ORCEHSTRA ZAGREB) i pjevačicom Sally Night (CD album „Ples leptira“ i  CD „Cosmopiliten“ izdan u Americi).
Komorni opus napravio je u suradnji s Gudačkim kvartetom Rucner i solistima, što je smatrao vrhuncem svojeg skladateljskoga stvaranja i posebno bio ponosan na skladbe s CD albuma „Suita Divina“: „Victorious Rhapsody“ i „Sweat Dreams“ posvećene glasoviru. 
 
Bio je član Hrvatskog društva skladatelja. Od 2009. godine bio je i član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru te je često isticao: „Vrlo sam ponosan na to, jer Matica hrvatska je ono istinsko, pravo, hrvatsko - i biti članom čast mi je i zadovoljstvo. Pored toga poručio bih svima, poglavito mladima: rad, ustrajan rad i upornost, a iznad svega – prijateljstvo!“
 
U ime Ogranka Matice hrvatske u Samoboru zahvaljujemo gospodinu Krešimiru Hercegu na svim darovanim trenucima i velikom doprinosu hrvatskoj kulturi, umjetnosti i hrvatskome narodu. 
Njegovoj obitelji izražavamo iskrenu sućut, a gospodinu Krešimiru Hercegu neka je pokoj vječni.
 

NAJAVA DOGAĐANJA

 

Prosinac 2022.

 

3. 12. 2022. u 17 sati; 2. adventska svijeća, sudjeluju članovi Ogranka MH Samobor, samoborski kapelan vlč. Marko Nimac i HPD Jeka

 

10. 12. 2022. u 17 sati; 3. adventska svijeća, sudjeluju članovi Ogranka MH Samobor, vlč. Ante Bojanić i zborovi župe Krista Kralja - Domaslovec

 

17. 12. 2022. u 17 sati; 4. adventska svijeća, sudjeluju članovi Ogranka MH Samobor, vlč. Josip Čulig i zborovi župe sv. Ivana Krstitelja – Lug Samoborski

 

Druga redovita godišnja skupština Ogranka MH Samobor

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.