U subotu 27. lipnja 2020. godine u Grabru na Žumberku održana je  22. žumberačka likovna kolonija u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Samoboru i Žumberačkog vikarijata i vikara Milana Mile Vranešića.
U predivnom prirodnom okruženju i ugodnom druženju nastali su prelijepi radovi s motivima Žumberka, koji će biti izloženi u Gradskoj knjižnici Samobor u rujnu 2020. godine.

žumb lik kol 4

 
 
Vrijedno je prisjetiti se i početaka Žumberačke likovne kolonije koju su davne 1999. godine osmislili i započeli lovac Boris Debogović (+) i tadašnja voditeljica Likovnoga odjela Ogranka MH Samobor, Grozdana Korpar. Žumberačka likovna kolonija pokrenuta je s idejom povezivanja umjetnika i lovaca u stremljenju ka istom cilju: očuvanju prirodne i kulturne baštine naših krajeva te poticanju povratka u prelijepi, ali raseljeni Žumberak. Vikar Mile Vranešić u pozdravnom je govoru, spomenuvši prirodne ljepote i povijest žumberačkoga kraja, naglasio kako su se ljudi na Žumberak tri puta naseljavali i tri puta iz njega raseljavali, istaknuvši kako sudionike ovogodišnje kolonije vidi kao preteču četvrtom povratku stanovništva na Žumberak.
U ugodnom druženju nastali su prelijepi likovni radovi umjetnika: Zdenke Resar, Đurđice Debogović, Snježane Zakanj Radovanić, Grozdane Korpar, Milana Stunje, Maje Šmit, Nevenke Miklenić, Blanke Klemar, Tatjane Antolin, Željka Nemeca i Mirjane Žegarac.
Pjesme su čitali: Ivan Mlačić, Vlasta Mažuranić, Katica Lenardić i Snježana Zakanj Radovanić, a dvije najpoznatije pjesme Žumberčanina Marka Vukasovića: Kraj kapele svete Ane i Uzmi ove ruže zapjevali su svi sudionici Kolonije, uz gitarsku pratnju Lade Lokmer. Događaju se pridružila i gospođa Marica Jelenić, ljubiteljica slikarstva, kolonija- i posebice - Žumberka.
Program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Samobora i Zagrebačke županije.
 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Srpanj
15. 7. 2022. u 20 sati; otvorenje izložbe s 2. likovne kolonije u Taru; predvorje T. D. Komunalac Samobor, ul. 151. samoborske brigade HV 2
 
Kolovoz
XVIII. večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta i Ogranka MH Samobor); Samobor
 

Samoborske pjesničke večeri

 

Rujan

XVII. Bakuš slavagorski (u organizaciji udruge Bratovština sv. Vinka Slavagora i Ogranka MH Samobor); Slavagora

 

Izložba radova s 24. žumberačke likovne kolonije (u organizaciji Žumberačkog vikarijata, Gradske knjižnice Samobor i Ogranka MH Samboro); Gradska knjižnica Samobor

 

29. 9. 2022.; 31. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu; crkva sv. Mihalja u Samoboru

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Listopad 

Kviz "Koliko poznajem prošlost svoga grada?"; Gradska knjižnica Samobor, Odjel za djecu i mlade

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Svi Sveti; Gradsko groblje Samobor (obilazak posljednjih počivališta znamenitih građana Samobora)

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.