JOSIP PRUDEUS (Samobor 1944. – Samobor 2020.)
 
 Josip Prudeus
Josip Prudeus, najprije učitelj -  a  „pjesnik pod malim odmorom“ – kako je sam za sebe volio govoriti, rođen je u Samoboru 21. ožujka 1944. godine u kući na uglu Zagrebačke i Perkovčeve ulice, od oca Ivana i majke Milke rođene Runtas. Preminuo je 25. siječnja 2020. godine u Samoboru. 
Iako rođeni i kršteni Samoborac,  poradi neprilika nakon tzv. „preokreta“,  s roditeljima  napušta  zavičaj, te osnovnu školu  i  gimnaziju  pohađa  u Slavonskom Brodu, gdje je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji. Kao nastavnik službovao je u osnovnim školama  u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu i Samoboru – u kojega se „ipak „  vraća, kako bi mu vratio „zavičajni dug“. 
U osnovnoj školi u Sibinju kao učitelj – početnik, utemeljio je školski novinarski i literarni list „Zvono“, te scensku, recitatorsku i novinarsku družinu.
Tijekom  jednogodišnjega rada u osnovnoj školi u Rabu sa svojim je učenicima osvojio 2. mjesto i nagradu na Rebubličkom natjecanju sa satiričkim učeničkim cabaret programom „Đački Jazavac“.
U Samoboru je radio  u tri  osnovne škole:  OŠ Samobor,  OŠ Bogumila Tonija  i OŠ Milana Langa,  no surađivao je sa svima: 
     - kao scenarist učeničkih priredbi
- autor je poeme „45 let sanoborske škole“
- autor je teksta himni OŠ Sveti Martin pod Okićem, OŠ Samobor, OŠ Rude i OŠ Sibinj
- radio je kao član brojnih prosudbenih povjerenstava Lidrana i drugih literarnih natjecanja
- s njegovim tekstovima škole su osvajale prva mjesta na gradskim, županijskim i općinskim natjecanjima
- pomagao je i kao novinar animirao asfaltiranje ceste do Noršić Sela, te svesrdno pribavljao didaktičke i glazbene instrumente i sudjelovao u uređenju školskih prostora
 
Svoj učiteljski radni vijek završio je u OŠ Samobor, kojoj je darovao životnu zbirku:
380 slika, 230 keramika, 80 batika, 500 DVD-a i 3000 knjiga.
 
Josip Prudeus također je 33 godine radio kao mentor darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu, a zadnjih  je 18 godina bio  imenovan za glavnog koordinatora Škole, u čiji je rad uvrstio i mnoge druge kreativne Samoborce kao mentore. 
 
U Samoboru je radio i na Radio Samoboru, u Narodnom sveučilištu Samobor, te kao  pročelnik za društvene djelatnosti Grada (1991.godine).
Autor je imena kafića „Tin“, slastičarnice „U prolazu“, te priredbi: „Dar pod bor“, „Blagdanski zvuci“, „Koncert pod rascvalim kestenima“ i „Samobor kiti bor“.
 
Josip Prudeus  autor je brojnih scenarija za koncerte samoborskih, ali  i mnogih amaterskih društava izvan Samobora. 
Prekrasnu i bogatu suradnju ostvario je  ponajviše s Tamburaškim  društvom Ferdo Livadić, kojima je dogovarao mnogobrojne nastupe  i koji izvode brojne Jožine pjesme.
 
Josip Prudeus, učitelj, pjesnik, književnik, novinar…no najprije – čovjek…vjeran sebi, vjeran Bogu. 2008. godine Josip Prudeus  dobio  je povelju Benedikta XVI za 60 godina ministriranja. Autor je mnogih misa, litanija i skladbi posvećenih svecima i mučenicima katoličke crkve, između ostaloga, autor je Hrvatske pučke mise u čast bl. Alojzija Stepinca i svečane pjesme sv. Anastaziji zaštitnici Samobora. Tijekom cijeloga života Joža u vjeri prijateljuje i surađuje s Crkvom i svećenicima.
Josip Prudeus član je Društva hrvatskih književnika. Uvršten je u Antologiju hrvatske haiku poezije, Antologiju hrvatske usrkšnje poezije, Antologiju hrvatske ljubavne poezije, Antologiju 800 godina Franje Asiškoga, Antologiju haiku Ivanić Grada, zastupljen je pjesmama u zbornicima: „Ljubica“, „Pri svetem Mihalu“, „Zelinskim bregima“ i mnogim drugim zbirkama pjesama.
Bio je član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, svojim je talentom i radom uvelike doprinio očuvanju kulturne baštine i razvitku samoborskog pjesništva. S ljubavlju je pratio i podupirao mnogobrojna kulturna događanja.
21. ožujka 2015. godine, na Jožin rođendan i imendan, Ogranak Matice hrvatske u Samoboru je u čast Josipa Prudeusa u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, TD Ferdo Livadić i POU Samobor organizirao  „Josipovo s Jožom“, na kojem su sudjelovali mnogobrojni umjetnici, prijatelji i suradnici s kojima je Joža surađivao tijekom svog bogatog stvaralačkog života.
 
Josip Prudeus bio je urednik mnogim izdanjima: „Ljubica“, „Samobor opisan srcem“, predgovornik brojnim likovnim katalozima i književnim izdanjima.
U samoborskom tisku piše punih 25 godina  - ponekad kao Josip, a ponekad kao „Ivek iz Langove“, „Štef zi Starogradske“, „Vladek z Vrhovčaka“…
Josip Prudeus piše i za djecu. Od 1965. godine svoje je radove objavljivao u Modroj lasti, Smibu, Galebu, Radosti, Pogledu, te u tom smislu surađivao s radio postajama Zagreb, Sljeme, Sarajevo.
Utemeljio je program za djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju, te je kao urednik ustrojio program od 17 raznovrsnih emisija. Radeći na HKR-u uspostavio je suradnju sa 135 hrvatskih škola.
U svome bogatom i opsežnom djelovanju, Josip Prudeus stvorio je stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle. Autor je i mnogih slikovnica, u čijoj je izradi surađivao s akademskim slikarom Branimirom Dorotićem.
Josip Prudeus jedan je od utemeljitelja Večeri hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinom grobu, koje već više od 30 godina pohodi pedesetak hrvatskih pjesnika. Urednik je prvih zbirki ljubavnih pjesama hrvatskih književnika „Ljubica“. 
Autor je nazivlja „Ponosnica“ za branitelje, pisao je ratne reportaže, tijekom domovinskog rata pokrenuo je akciju „Samobor otvara srce“ za Hrvatski Ćuntić, u kojoj je sakupljeno 6.000 knjiga za spaljenu franjevačku knjižnicu.
Autor je imena „Vatreni“ za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.
Inicijator je i sudionik postavljanja mnogih spomen – obilježja, suimenovatelj samoborskih ulica, inicijator obnove samoborske Kalvarije, scenarist filmova o Samoboru, autor pjesama u mjuziklu Lady Šram, aktivni sudionik „Samoborskog fašnika“ – osmislio je i uveo fašnički lik Štefa Fiškala, sudionik mnogobrojnih festivala.
Joža je sudjelovao na osamnaest Krapinskih festivala, gdje je osvojio i 1. nagradu za tekst o Samoborčeku.
Također je bio autor scenarija za grupu „Magazin“, autor tekstova za sarajevsku Olimpijadu i Univerzijadu u Zagrebu.
Na festivalu promidžbe u Canesu nagrađen je za TV spot „Jamnička“.
2004. godine Josip Prudeus dobio je nagradu za životno djelo Grada Samobora.
2009. godine odlukom Hrvatskog sabora – dobio je državnu nagradu „Ivan Filipović“ za životno djelo
Josipa Prudeusa, „našeg svestranog  Jožu“,  o čijemu bismo radu i djelovanju mogli još mnogo toga reći, slobodno možemo nazvati i  „pjesnikom Samobora“ – napisao je sedamdesetak pjesama o gradu Samoboru, od kojih su mnoge  i uglazbljene. 
Do listopada 2013. godine uglazbljeno je  ukupno 156 Jožinih pjesma.  Skladali su ih mnogi, a između ostalih Željko Bradić, Arsen Dedić, Siniša Leopold, Pero Gotovac, Emilio Kutleša, Nikica Kalogjera, Josip Degl Ivellio, Vlado Kos, Julije Njikoš, Igor Jaić, Željko Luka Balvan, Miroslav Berta, Sjepan Srpak, Marijan Makar, Mirjana Žužić, Mario Mihaljević i Tomislav Jozić.
 
U ime Ogranka Matice hrvatske u Samoboru zahvaljujemo našem dragom Joži na svemu čime je obogatio naše živote, naš grad Samobor i našu Domovinu. 
Neka mu je pokoj vječni.
 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Srpanj
15. 7. 2022. u 20 sati; otvorenje izložbe s 2. likovne kolonije u Taru; predvorje T. D. Komunalac Samobor, ul. 151. samoborske brigade HV 2
 
Kolovoz
XVIII. večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta i Ogranka MH Samobor); Samobor
 

Samoborske pjesničke večeri

 

Rujan

XVII. Bakuš slavagorski (u organizaciji udruge Bratovština sv. Vinka Slavagora i Ogranka MH Samobor); Slavagora

 

Izložba radova s 24. žumberačke likovne kolonije (u organizaciji Žumberačkog vikarijata, Gradske knjižnice Samobor i Ogranka MH Samboro); Gradska knjižnica Samobor

 

29. 9. 2022.; 31. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu; crkva sv. Mihalja u Samoboru

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Listopad 

Kviz "Koliko poznajem prošlost svoga grada?"; Gradska knjižnica Samobor, Odjel za djecu i mlade

 

Samoborske pjesničke večeri

 

Svi Sveti; Gradsko groblje Samobor (obilazak posljednjih počivališta znamenitih građana Samobora)

 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.