U nedjelju 29. rujna 2019. održani su u crkvici sv. Mihalja 28. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu. 

Mihal 2019. 5

Ovu pjesničku manifestaciju koja se odvija od 1991. godine, utemeljila je tadašnja predsjednica, a danas počasna predsjednica Ogranka MH Samobor, Ranka Novosel. Prvi susreti održani su u dvorištu župnoga dvora, gdje su svoje stihove, uz Ranku Novosel, čitali Vanda Bartulica, Ljubica Šego, Vlasta Mažuranić, Zlata Bujan-Kovačević, Ivan Dujmović, Marijana Jaić i Milan Žegarac. Od 1991. do danas pjesnici samoborskoga Ogranka nastavljaju ovu vrijednu tradiciju. Dobitnik ovogodišnje nagrade Dragica Vrbenski (donatorice Ogranka MH Samobor) za najbolju pjesmu na standardnom jeziku je Zoran Perović, a dobitnica pohvalnice za najbolju pjesmu na dijalektu Lada Lokmer. Odluka je to peteročlanog ocjenjivačkog odbora u sastavu Ljiljana Cvetković, Nevenka Kotarski, Marica Jelenić, Marijana Togonal i Đurđa Vuković. Prije početka susreta na rodnu su kuću u Gornjem kraju članovi Ogranka MH Samobor postavili vjenčić u znak sjećanja i poštovanja na pokojnu Dragicu Vrbenski. Na ovogodišnjim Susretima svojim je pjesmama sudjelovalo četrdesetak pjesnika, a Susreti su započeli minutom šutnje za preminulu pjesnikinju i članicu Ogranka, gospođu Katicu Cvetković. Nazočne je uime Ogranka MH Samobor pozdravio predsjednik Gordan Črpić, uime Matice hrvatske Luka Šeput, a uime Grada Samobora Miran Šoić i Irena Kapor. Zbornik pjesma, koji se svake godine tiska uz manifestaciju, ove je godine oslikao Milan Kuhar. U glazbenom dijelu nastupio je duo MaLa (Maja Cipek i Lada Lokmer). Program se odvija uz potporu Grada Samobora.

 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Listopad 2019.
 
17. 10. 2019. u 11 sati; Gradska knjižnica Samobor Odjel za djecu i mlade; Kviz „Koliko poznajem prošlost svojega grada?“ – kviz za učenike 4. razreda osnovnih škola s područja Grada Samobora i Zagrebačke županije
 
19. 10. 2019. u 19 sati, Komunalac d.o.o. Samobor, 151. Samoborske brigade HV 2; Susreti V; zajednička izložba likovnih radova ogranaka Matice hrvatske Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko i Sveta Nedelja
 
Samoborske pjesničke večeri – održavaju se jednom mjesečno u kafiću Fulir u Samoboru. U programu nastupaju pjesnici Ogranka MH Samobor i njihovi gosti.
 
31. 10. 2019. u 18 sati; Samoborsko groblje; spomen na znamenite građane i pokojne članove Ogranka MH Samobor
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.