U nedjelju 29. rujna 2019. održani su u crkvici sv. Mihalja 28. susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu. 

Mihal 2019. 5

Ovu pjesničku manifestaciju koja se odvija od 1991. godine, utemeljila je tadašnja predsjednica, a danas počasna predsjednica Ogranka MH Samobor, Ranka Novosel. Prvi susreti održani su u dvorištu župnoga dvora, gdje su svoje stihove, uz Ranku Novosel, čitali Vanda Bartulica, Ljubica Šego, Vlasta Mažuranić, Zlata Bujan-Kovačević, Ivan Dujmović, Marijana Jaić i Milan Žegarac. Od 1991. do danas pjesnici samoborskoga Ogranka nastavljaju ovu vrijednu tradiciju. Dobitnik ovogodišnje nagrade Dragica Vrbenski (donatorice Ogranka MH Samobor) za najbolju pjesmu na standardnom jeziku je Zoran Perović, a dobitnica pohvalnice za najbolju pjesmu na dijalektu Lada Lokmer. Odluka je to peteročlanog ocjenjivačkog odbora u sastavu Ljiljana Cvetković, Nevenka Kotarski, Marica Jelenić, Marijana Togonal i Đurđa Vuković. Prije početka susreta na rodnu su kuću u Gornjem kraju članovi Ogranka MH Samobor postavili vjenčić u znak sjećanja i poštovanja na pokojnu Dragicu Vrbenski. Na ovogodišnjim Susretima svojim je pjesmama sudjelovalo četrdesetak pjesnika, a Susreti su započeli minutom šutnje za preminulu pjesnikinju i članicu Ogranka, gospođu Katicu Cvetković. Nazočne je uime Ogranka MH Samobor pozdravio predsjednik Gordan Črpić, uime Matice hrvatske Luka Šeput, a uime Grada Samobora Miran Šoić i Irena Kapor. Zbornik pjesma, koji se svake godine tiska uz manifestaciju, ove je godine oslikao Milan Kuhar. U glazbenom dijelu nastupio je duo MaLa (Maja Cipek i Lada Lokmer). Program se odvija uz potporu Grada Samobora.

 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Travanj
- predavanje o seobi ptica
- kviz „Lektira“, za učenike 4. razreda OŠ
- 24. 4. 2021. u 11 sati, Gradska knjižnica Samobor; 28. samoborski haiku susreti Darko Plažanin
- suradnja Likovnog odjela Ogranka MH Samobor i Dječjeg vrtića Grigor Vitez
- Majuš
- Samoborske pjesničke večeri
  
Svibanj 
- 31. susreti na Perkovčevom grobu
- Likovna kolonija u Taru
- Samoborske pjesničke večeri
  
Lipanj 
- 23. Žumberačka likovna kolonija
- sudjelovanje članova Ogranka na Večerima  hrvatske ljubavne poezije „Vrazova Ljubica“ „Gost (i) ona kod Vraza“ (u organizaciji POU Samobor)
- Samoborske pjesničke večeri
  

Napomena: Zbog epidemiološke situacije uzrokovane COVID-om 19 te organizacijskih i vremenskih prilika moguće su promjene u provođenju aktivnosti. Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.