U programu koji se odvija od 2013. godine pod pokroviteljstvom Grada Samobora, a u organizaciji Ogranka MH Samobor, na samoborskom je glavnom trgu upaljena prva adventska svijeća. 
Nakon uvodne adventske pjesme koju je na trubi odsvirao Viktor Meczner, okupljene sudionike i građane pozdravio je predsjednik Ogranka MH Samobor Gordan Črpić, zahvalivši svima na dolasku te govoreći o značenju prve adventske svijeće – proročke svijeće ili svijeće nade.
Advemt 7  Advemt 15 Advent 4
Članice i članovi udruge Etnofletno otpjevali su nekoliko prigodnih adventskih pjesama, nakon čega je župnik Župe sv. Anastazije Samobor Davor Štuljan, uz đakona Majka Rušeca, građane molitvom uveo u vrijeme Došašća i blagoslovio svijeću, koju je zatim upalio predstavnik Komunalca d.o.o. Pavao Mihelić. Uime poduzeća Komunalac događaju je nazočio i Miljenko Beljak a uime Grada Samobora predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić koji se, pozdravivši okupljene, osvrnuo na vrijednost očuvanja hrvatske i kulturne baštine. 
Pjesmama je okupljene razveselio i Dječji zbor „Samoborski krijes“ pod ravnanjem Lovorke Grbac.
Podsjetimo se: običaj iščekivanja Božića paljenjem svijeća na adventskome vijencu započeo je u 19. stoljeću u domu za siromašnu djecu u Hamburgu, koja su zajedno sa svojim odgojiteljem Johanom Hinrichom Wichernom svaki dan do Božića palila po jednu svjećicu: 20 malih crvenih svijeća za dane u tjednu i 4 velike bijele svijeće svake nedjelje. Krajem 19. stoljeća uvriježio se običaj paljenja četiriju svijeća tijekom četiri nedjelje Došašća. Svaka od četiri svijeće simbolizira i po tisuću godina, ukupno četiri tisuće godina – što označava vrijeme od Adama i Eve do rođenja Isusovog.
Advent 1 2018  Advent 18 Advent 17
 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Srpanj 2020.
Likovna kolonija Tar
 
Kolovoz 2020.
Večeri vina i pjesme (u organizaciji i suradnji s udrugom Samoborska vinska cesta); Samobor
 
Rujan 2020.
Bakuš Slavagorski (u organizaciji i suradnji s udrugom Bratovština sv. Vinka Slavagora), Slavagora, Samobor
 

29. rujna 2020.; 29. susreti samoborskih pjesnika „Pri Svetem Mihalu“; kapela sv. Mihalja u Samoboru

 
 
Listopad 2020.
Kviz za učenike 4.r.OŠ „Koliko poznajem prošlost svoga grada“; Gradska knjižnica Samobor, Odjel za djecu i mlade
 
 
 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.