Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova, utemeljena 1842. godine (Matica Ilirska) sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. U njenim pravilima glasi da je "neovisna, neprofitna i nevladina udruga utemeljena za promicanje hrvatske kulture, a tijekom vremena, zbog svog je rada i neprekidnosti, postala nacionalna ustanova".
1874. ime Matica Ilirska promijenjeno je u Matica hrvatska.
Latinski naziv je Matrix Croatica.
 
Ogranak Matice hrvatske u Samoboru mhsam logo

1936. u rujnu u Samoboru je osnovan Ogranak Matice hrvatske pod nazivom PODODBOR MATICE HRVATSKE U SAMOBORU, na inicijativu samoborskih studenata, koji su na taj način željeli doprinijeti kulturnom i obrazovnom napretku građana Samobora, te tako i počeli širiti hrvatsku misao u vrijeme političkih pritisaka. Pod geslom „Slogom rastu male stvari...“sazvali su Osnivačku skupštinu s namjerom okupljanja što većeg broja suradnika – samoborskih građana. Prvi predsjednik bio je dr. Stjepan Orešković, a tajnik Vlado „Sinek“ Presečki. Po završetku II. svjetskog rata rad Pododbora je prekinut.

1971. u svibnju, u prepunoj dvorani Narodnog sveučilišta u Samoboru održana je Osnivačka skupština Ogranka MH Samobor. Upravni odbor broji 25 članova, Nadzorni odbor 5 članova, te je objavljen program rada Ogranka. Naglašen zadatak bio je stvaranje, unapređivanje i širenje narodne prosvjete, umjetničke i kulturne manifestacije. Rad Ogranka trajao je kratko, jer se krajem 1971. naredbom tadašnjih vlasti Ogranku zabranjuje rad, a članovima upravnih tijela nalaže da podnesu ostavke. Predsjednik je bio Božo Hlastec, koji je u tim teškim danima hrvatske povijesti, kao i drugi tadašnji članovi Ogranka, doživio mnoga ispitivanja i maltretiranja, no nije odustajao od zalaganja za hrvatske kulturne, nacionalne, političke i gospodarske interese – osobnim radom i prosvjećivanjem, izdavačkom aktivnošću i provođenjem programa Ogranka.

1990., 12. listopada – u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ održana je Obnoviteljska skupština dva puta prekinutog rada Ogranka MH Samobor, na kojoj su govorili Ivica Sudnik, Zdenko Tenk, u ime Matice hrvatske akademik Rafo Bogišić. Upravni odbor broji 15 članova, a Nadzorni odbor 3 člana. Predsjednik je Ivica Bedeničić, potpredsjednik Ivica Sudnik, tajnik Vjekoslav Šoln i blagajnik Krsto Mažuranić. U radu su se istakli i Zlatko Vlaho, Mladen Bertoša i Miljenka Vraničar.

Tekst pozivnice Obnoviteljske skupštine od 12.1.1990.:

MATICA HRVATSKA U SAMOBORU
1936.
1971.
1990.
OVOG PUTA ZAUVIJEK!
Matica hrvatska, jedna od najuglednijih i najstarijih kulturnih ustanova, osnivana, zabranjivana, obnavljana – n i k a d a ugašena u srcu i umu hrvatskih kulturnih radnika!
Što više, svaki put ponovo uskrsla s ponosom, s većim zanosom, čuvajući kulturnu baštinu, promičući kulturne vrijednosti u Hrvata, u hrvatskoj domovini!
Cijeneći Vaš ugled i rad, smatramo Vas vrijednim da se nađete među uglednicima Matice hrvatske u našem gradu.
 
1991. lipanj - veljača 2010.– predsjednica Ogranka MH Samobor je Ana Ranka Novosel.

Širenje kulture, hrvatske riječi i misli „po treći puta“ djeluje ne samo u Samoboru, već i u njegovoj okolici: Svetoj Nedelji, Rakovom Potoku, Svetom Martinu pod Okićem, Rudama, Kotarima, Manjoj Vasi, Bregani, Noršić Selu, Žumberku...

2007. – za tajnika Ogranka izabran Zoran Perović

2010., 5. veljače – na skupštini Ogranka za predsjednika izabran Gordan Črpić, za potpredsjednicu Ivanka Brekalo, za tajnika Zoran Perović

2014., ožujak – dugogodišnja predsjednica Ogranka Ana Ranka Novosel proglašena je počasnom predsjednicom Ogranka Matice hrvatske u Samoboru. Za predsjednika je ponovo izabran Gordan Črpić, za potpredsjednika Zoran Perović, za tajnika Igor Bartulica.

2015. – ožujak - za tajnicu Ogranka izabrana Lada Lokmer
 
2018., 19. ožujka - za predsjednika izabran Gordan Črpić, za potpredsjednicu Sandra Sinković, za tajnicu Lada Lokmer

NAJAVA DOGAĐANJA

 
 
Kolovoz 2018.
 
16. Večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta)
 
Rujan 2018.
 
Likovna kolonija "Starigrad Paklenica"
 
XV. Bakuš slavagorski
 
Izložba slika 20. žumberačke likovne kolonije
 
27. susreti samoborskih pjesnika "Pri svetem Mihalu"
 
Samoborske pjesničke večeri
 
Napomena: Zbog organizacijskih razloga i vremenskih (ne)prilika moguće su promjene datuma i vremena održavanja pojedinih priredbi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.