mhsam logoOd 1990. Ogranak Matice hrvatske u Samoboru djeluje u svom obnovljenom izdanju, okuplja članove – umjetnike i građane, koji dugi niz godina obogaćuju kulturni život Grada Samobora i šire društvene zajednice. Ogranak Matice hrvatske u Samoboru djeluje kroz šest odjela: Književni, Glazbeni, Likovni, Povijesni, Prirodoslovni i Odjel za kazalište i film.

Najznačajnija godišnja događanja od ponovnog osnutka Ogranka su:

sv mihal3Susret samoborskih pjesnika „Pri Svetem Mihalu“ – održava se od 1991. godine, svake godine tiska se prigodna zbirka pjesničkih radova. U rujnu 2016. godine Ogranak je obilježio 25 obljetnicu Susreta samoborskih pjesnika "Pri svetem Mihalu".
Samoborski Haiku susreti „Darko Plažanin“ – također ima dugogodišnju tradiciju okupljanja pjesnika orjentiranih pisanju haiku stihova (od 1992.g.) , a događanje se održava u svjetskim razmjerima (sudjeluju pjesnici i umjetnici ne samo iz Hrvatske, već iz cijeloga svijeta). U travnju 2017. obilježena je 25 obljetnica samoborskih haiku susreta. Uz događaj se tiska prigodan zbornik radova pjesnika, sudionika susreta.

Pozivnica 2.likovna kolonijaLikovne kolonije – održavaju se nekoliko puta godišnje, sudjeluju umjetnici članovi Likovnog odjela Ogranka i gosti. Tradicionalna likovna kolonija održava se na Žumberku ( od 1998.g.), u suradnji sa žumberačkim biskupskim vikarom Milom Vranešićem. Nešto mlađa likovna kolonija održava se u Starigradu Paklenici, uz potporu članice Ogranka, gđe Vesne Surme. Izložbe radova umjetnika s likovnih kolonija tradicionalno se, u suradnji s drugim kulturnim institucijama Grada i suradnicima postavljaju tijekom tekuće kalendarske godine u Samoboru.

Majuš 1U suradnji s drugim institucijama i udrugama Ogranak MH Samobor obnavlja i uprizoruje narodne običaje, vezane uz pojedina godišnja doba i blagdane – Majuš, Bakuš Slavagorski, Advent u Samoboru, Jurjevo, Nikolinje...
Samoborske pjesničke večeri – održavaju se jednom mjesečno, okupljaju članove Književnog odjela Ogranka i njihove goste, koji čitanjem svojih pjesama međusobno uživaju u pjesničkom izričaju i zajedničkom druženju. Susreti su često popraćeni i glazbenim ugođajem. 
 
OMH SAMOBOR SMOTRA SAMOBORSKIH STUDENATA GLAZBESmotra samoborskih studenata glazbe – program se odvija od 2014. godine.
Smotra je zamišljena kao kulturna manifestacija koja pruža priliku svim samoborskim studentima glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu da nastupe pred domaćom publikom s jednom reprezentativnom točkom. Smotra, uz studente izvođačkih usmjerenja, uključuje i studente glazbe drugih usmjerenja (muzikolozi, kompozitori, glazbeni pedagozi itd.), te profesore i suradnike visokih škola za glazbu i izvedbene umjetnosti koje pohađaju samoborski studenti. Od 2016.godine Smotra se, umjesto u prosincu, odvija u mjesecu ožujku ili travnju u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Samoboru, u Galeriji Prica.

Od 1991. Ogranak MH Samobor u suradnji s Ogrankom MH Zaprešić organizira obilježavanje godišnjice rođenja Ivana Perkovca, prvog hrvatskog profesionalnog novinara, publicista, prosvjetitelja, književnika i političara, čije ime nosi glavna samoborska ulica. U programu sudjeluju osnovne škole s područja Samobora, Šenkovca, Zaprešića i Brdovca. 2015. godine obilježena je 25. godišnjica obilježavanja sjećanja na Ivana Perkovca.
 
kviz 2015. pozivnicaKviz „Koliko poznajem prošlost svojega grada?“ – u organizaciji Povijesnog odjela Ogranka MH Samobor i suradnji s osnovnim školama s područja Samobora i okolice, kviz je namijenjen učenicima četvrtih razreda osnovnih škola u cilju upoznavanja s poviješću Samobora učenjem kroz igru.
 
Kviz "Lektira" za učenike šestih razreda osnovnih škola, Ogranak MH Samobor izvodi od 2015. godine u suradnji s osnovnim školama s područja Samobora i Zagrebačke županije. Cilj je potaknuti djecu na redovito čitanje, na čitanje lektire, na učenje kroz igru te razvijanje socijalizacije i natjecateljskog duha sudionika kviza.
 
Ogranak Matice hrvatske u Samoboru tijekom proteklih nekoliko godina izrastao je u najvećeg neprofesionalnog izdavača na području Zagrebačke županije s 10-15 knjižnih izdanja godišnje. Izdavački program obuhvaća tiskanje djela prihvaćenih od strane posebnog Odbora za izdavaštvo, a potvrđuje središnjica Matice hrvatske. Tiskaju se prozna i pjesnička djela domaćih autora, kao i stručna i znanstvena literatura vezana za samoborsko područje.
Ogranak MH Samobor također uspješno surađuje s drugim ograncima s područja Zagrebačke, ali i drugih županija, te s drugim kulturnim institucijama s područja Grada
(Gradska knjižnica, Pučko otvoreno učilište Samobor, Bratovština sv. Vinka Slavagora, Udruga Samoborska vinska cesta, udruga Etno fletno i dr..).

Predsjednik ogranka je Gordan Črpić, potpredsjednica Sandra Sinković, a tajnica Lada Lokmer. Gospođa Ranka Novosel, koja je kroz rad u Ogranku gotovo cijeli svoj život posvetila promicanju kulture u užoj i široj zajednici – počasna je predsjednica Ogranka MH Samobor.

U ožujku 2018. godine Ogranak Matice hrvatske u Samoboru broji 142 člana.

NAJAVA DOGAĐANJA

 
 
Kolovoz 2018.
 
16. Večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta)
 
Rujan 2018.
 
Likovna kolonija "Starigrad Paklenica"
 
XV. Bakuš slavagorski
 
Izložba slika 20. žumberačke likovne kolonije
 
27. susreti samoborskih pjesnika "Pri svetem Mihalu"
 
Samoborske pjesničke večeri
 
Napomena: Zbog organizacijskih razloga i vremenskih (ne)prilika moguće su promjene datuma i vremena održavanja pojedinih priredbi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.