Bilo je divno jučer posjetiti Varaždin, palaču Herzer i biti sudionicom predivne poetske večeri posvećene kajkavskom pjesniku Boži Hlastecu. Božo Hlastec rođen je 21.siječnja 1923.godine u Ludbregu gdje je proveo djetinjstvo i mladost. 1947.godine oženio se Anom Fresl,Samoborkom, koja je po dekretu radila kao učiteljica u osnovnoj školi Hrženica.1948.godine rodila im se kćerkica Jasminka.1950.godine njegova supruga dobiva zaposlenje u Samoboru pa se Božo sa svojom obitelji trajno seli u Samobor. Bavi se i dalje svojom građevinskom strukom ali se uključuje i u kulturni život Samobora. Početkom 70-tih koje su bile burne za Hrvatsku Božo je umirovljen no kako je bio veliki domoljub uključuje se u rad Matice hrvatske,postavši jedan od osnivača Matičina ogranka u Samoboru. Supruga mu umire 1990.godine nakon što je četiri godine provela u krevetu, a Božo se za nju odano brinuo. Tri tjedna nakon suprugine smrti Božo je doživio teški moždani udar od kojeg se nikad nije u potpunosti oporavio. Umro je 26.1.1994. godine u Varaždinu provevši svoje posljednje dane s kćeri i njenom obitelji a pokopan je u Samoboru uz svoju Ančicu.
Za svaku pohvalu je ideja varaždinskih i ludbreških pjesnika koji ne dopuštaju da se uspomena na Božu Hlasteca kao i na njegove kajkavske pjesme ugasi. Jučer poetskom večeri pod nazivom KAJEM KROZ KRAJ, varaždinskom zimom opet su zvonili Božini oživljeni stihovi, izrečeni, opjevani... A nije bio zaboravljen ni Božin drugi zavičaj-Samobor. Tako smo uz ludbreške i varaždinske pjesnike imali čast Zoran Perović i ja predstaviti se varaždinskoj publici svojim stihovima pisanim kajkavskim narječjem. Srce mi je pjevalo od radosti kad sam na kraju ove večeri protkane mekoćom emocija iz ruku Božine kćeri Jasminke Hlastec-Funda na poklon dobila Božinu prvu zbirku "STARI POTI ". I evo bogatija sam za još jednu novu uspomenu upisanu u svoje sjećanje, bogatija za još jedan susret koji mi je neopisivo oplemenio dušu... Zahvaljujem se i Ljubici Ribić i Milanu Novaku, pjesnicima, voditeljima mnogih pjesničkih manifestacija koji njeguju suradnju sa pjesničkim krugom Ogranka Matice hrvatske u Samoboru od kojih je i ovaj puta stigla pozivnica na naša vrata za ovako poseban poetski događaj.
                                                                                                                                                                                                                        Napisala: Đurđica Runtas
 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
 
Kolovoz 2018.
 
16. Večeri vina i pjesme (u organizaciji udruge Samoborska vinska cesta)
 
Rujan 2018.
 
Likovna kolonija "Starigrad Paklenica"
 
XV. Bakuš slavagorski
 
Izložba slika 20. žumberačke likovne kolonije
 
27. susreti samoborskih pjesnika "Pri svetem Mihalu"
 
Samoborske pjesničke večeri
 
Napomena: Zbog organizacijskih razloga i vremenskih (ne)prilika moguće su promjene datuma i vremena održavanja pojedinih priredbi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.