Bilo je divno jučer posjetiti Varaždin, palaču Herzer i biti sudionicom predivne poetske večeri posvećene kajkavskom pjesniku Boži Hlastecu. Božo Hlastec rođen je 21.siječnja 1923.godine u Ludbregu gdje je proveo djetinjstvo i mladost. 1947.godine oženio se Anom Fresl,Samoborkom, koja je po dekretu radila kao učiteljica u osnovnoj školi Hrženica.1948.godine rodila im se kćerkica Jasminka.1950.godine njegova supruga dobiva zaposlenje u Samoboru pa se Božo sa svojom obitelji trajno seli u Samobor. Bavi se i dalje svojom građevinskom strukom ali se uključuje i u kulturni život Samobora. Početkom 70-tih koje su bile burne za Hrvatsku Božo je umirovljen no kako je bio veliki domoljub uključuje se u rad Matice hrvatske,postavši jedan od osnivača Matičina ogranka u Samoboru. Supruga mu umire 1990.godine nakon što je četiri godine provela u krevetu, a Božo se za nju odano brinuo. Tri tjedna nakon suprugine smrti Božo je doživio teški moždani udar od kojeg se nikad nije u potpunosti oporavio. Umro je 26.1.1994. godine u Varaždinu provevši svoje posljednje dane s kćeri i njenom obitelji a pokopan je u Samoboru uz svoju Ančicu.
Za svaku pohvalu je ideja varaždinskih i ludbreških pjesnika koji ne dopuštaju da se uspomena na Božu Hlasteca kao i na njegove kajkavske pjesme ugasi. Jučer poetskom večeri pod nazivom KAJEM KROZ KRAJ, varaždinskom zimom opet su zvonili Božini oživljeni stihovi, izrečeni, opjevani... A nije bio zaboravljen ni Božin drugi zavičaj-Samobor. Tako smo uz ludbreške i varaždinske pjesnike imali čast Zoran Perović i ja predstaviti se varaždinskoj publici svojim stihovima pisanim kajkavskim narječjem. Srce mi je pjevalo od radosti kad sam na kraju ove večeri protkane mekoćom emocija iz ruku Božine kćeri Jasminke Hlastec-Funda na poklon dobila Božinu prvu zbirku "STARI POTI ". I evo bogatija sam za još jednu novu uspomenu upisanu u svoje sjećanje, bogatija za još jedan susret koji mi je neopisivo oplemenio dušu... Zahvaljujem se i Ljubici Ribić i Milanu Novaku, pjesnicima, voditeljima mnogih pjesničkih manifestacija koji njeguju suradnju sa pjesničkim krugom Ogranka Matice hrvatske u Samoboru od kojih je i ovaj puta stigla pozivnica na naša vrata za ovako poseban poetski događaj.
                                                                                                                                                                                                                        Napisala: Đurđica Runtas
 

NAJAVA DOGAĐANJA

 
Listopad 2018.
 
18. 10. 2018. u 12 sati, Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor; Kviz Koliko poznajem prošlost svojega grada? 
 
31. 10. 2018. u 18 sati; Samoborsko groblje, obilazak i sjećanje na pokojne članove Ogranka i znamenite građane grada Samobora
 
Napomena: Zbog organizacijskih razloga i vremenskih (ne)prilika moguće su promjene datuma i vremena održavanja pojedinih događanja.
  
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.